Je huis verkopen is een spannende klus, waarbij je een grote verandering maakt in je leven. Of het nou een rijtjeshuis is in een drukke staat, een landhuis midden in het groen, of een hoekwoning in een rustige buurt, het verkopen van je huis gaat niet zomaar. Het succes van deze taak ligt aan een aantal zaken, zoals de tijd van het jaar, of er crisis is of niet en in hoeverre je huis nog past in de huidige trend.

Echter, er zijn een aantal zaken waar iedere verkoper van een huis extra tijd aan kan besteden. Daarom worden hier de beste tips gegeven voor het verkopen van jouw huis of woning.

Het verkopen van je huis; 10 tips voor het beste resultaat

Je hebt eindelijk de knoop doorgehakt om jouw woning of huis in de verkoop te zetten en naar een nieuw stekkie te trekken. Echter, hoe kun je het beste jouw huis verkopen om met een voordelige prijs te vertrekken?

1. Geef de muren een opfrisbeurt

Allereerst is het belangrijk dat je kritisch naar je huis kijkt en probeert meer neutraliteit aan te brengen. Heb jij bijvoorbeeld een donkerrode muur in de woonkamer? Dan vind jij dit wellicht heel mooi, maar dit valt niet bij iedereen in de smaak. Kies er daarom voor de muren bijvoorbeeld wit te schilderen. Deze kleur zorgt tevens voor een ruimtelijker effect.

2. Investeer in de juiste dingen

Het lijkt waarschijnlijk aantrekkelijk om je huis met een nieuwe keuken of badkamer te verkopen, maar dit zijn erg smaakgevoelige ruimtes en kan je uiteindelijk meer geld kosten dan opleveren. Investeer liever in een dak, de goot, de cv-ketel of het buitenschilderwerk.

3. Maak zonnige foto’s

Je huis ziet er een stuk beter uit bij optimaal licht, dus laat de fotograaf komen bij zonnig weer. Trek de gordijnen hierbij open, maak de vensterbanken leeg en gebruik de lampen optimaal.

4. Maak het huis niet te kaal

Uiteraard is het handig om je huis te ontdoen van onnodige spullen, zoals jassen en rondslingerende dingen. Echter, zorg er niet voor dat het te kaal wordt en laat schilderijen, familiefoto’s en andere verglijkbare spullen lekker staan. Het moet er namelijk wel leefbaar uitzien.

5. Wees kritisch tijdens het fotograferen

Het is ook belangrijk kritisch te blijven en de koper een reden te geven om het huis te komen bezoeken. Dit kun je doen door bijvoorbeeld niet elke hoek op de foto te zetten en nieuwsgierigheid te wekken.

6. Laat de opbergmogelijkheden zien

Mensen houden van veel opbergruimte, dus laat dit zien aan de kopers tijdens bezichtigingen door je spullen tijdelijk ergens anders op te bergen.

7. Ruim ook alles buiten op

Niet alleen binnen moet aantrekkelijk zijn tijdens een bezichtiging, ook de tuin, een balkonnetje en het dakterras moeten op orde zijn. Leg er bijvoorbeeld leuke kussens bij of zet nieuwe planten neer en haal vooral al het onkruid weg. Hier zal het oog van de koper direct op vallen.

8. Zorg voor persoonlijkheid

Na het weghalen van zoveel mogelijk spullen is het weer zaak dat je wat persoonlijkheid toevoegt, omdat een te strak opgeruimd huis ongezellig kan aanvoelen. Zorg voor wat leven in huis door het neerzetten van een mooie bos bloemen, wat gekleurde kussens of andere vormen van decoratie. Hierdoor maak je het huis opgeruimd, maar gezellig voor de potentiële kopers.

9. Houd één kast vrij

Nadat je huis klaar is voor bezichtigingen is het verstandig nog één kast helemaal leeg te houden. Deze kun je dan gebruiken om op het laatste moment nog rondslingerende spullen in op te bergen. Denk hierbij aan speelgoed, kranten en elektronica. Hierdoor kun je in slechts een paar minuten je huis nog aan kant maken.

10. Zorg voor een goede marketing

Nu kan je huis nog zo mooi zijn opgeknapt en opgeruimd, een goede marketing is ook een belangrijke factor. Het gaat hierbij om de juiste timing, netwerk en het marketen van je huis. Zo moet je huis goed gepresenteerd worden op sites als Funda, Jaap en Pararius, waarbij een gewone advertentie onvoldoende is voor het behalen van het beste resultaat.