Voor fysieke training heb je een degelijke loopband nodig met een verscheidenheid aan functies die trainen leuk maken en houden. Tegenwoordig brengt geavanceerde technologie de nieuwste modellen die worden beoordeeld op basis van hun kwaliteit, nieuwe eigenschappen en betaalbaarheid. Enkele van de kenmerken zijn snelheid, grootte, gezondheidsfactoren en duurzaamheid. Zo kan men genieten van de loopband als warming-up, training of cooling-down. De meeste nieuwe loopbanden hebben bedieningsknoppen die groot, met rubber bekleed en gemakkelijk in te drukken zijn.

Wat mag je verwachten?

Je kunt een loopband overwegen die fijne handvatten en ingebouwde knoppen heeft om de snelheid en helling van het loopvlak aan te passen. Ook moet het LCD-scherm gemakkelijk te lezen zijn. Houd er bovendien rekening mee dat de machine vaak een draagvermogen van 350 pond heeft en een draadloze hartslagmeter die om de borst wordt vastgemaakt om de hartslag precies te kunnen volgen. Extra functies zijn de fitnessscore op het LCD-scherm, een eigen nummer op basis van een schatting van je VO2 max en de calorieverbranding van je laatste vijf trainingen, die je helpen je trainingssnelheid te bepalen, zodat je gemakkelijk je streefgewicht kunt bereiken.

De leukste trainingsfuncties

Met een loopband creëer je met slechts een aankoop een thuisgymnastiek, waardoor je je in de sportschool waant. De covid-19-pandemie heeft het gebruik van die fitnessapparatuur tegenwoordig in veel huizen populair gemaakt. Met een internetverbinding kun je zelfs verbinding maken met vrienden en familie om gewoon bij je thuis te trainen. Ze zitten boordevol opties voor entertainment, virtuele coaching, video-workouts en andere functies.

Basis

Je kunt loopbanden grofweg in drie categorieën onderverdelen. Zo is er de basisloopband. Deze is perfect voor wandelaars of joggers en is in principe voor alle leeftijden bruikbaar. Je kunt er basisgegevens mee bijhouden, zoals je tijd, de afstand en de snelheid. Bovendien hebben de basiseenheden ook een korte loopband die beter werkt voor wandelen dan voor hardlopen. Dergelijke loopbanden kunnen vaak worden opgevouwen voor eenvoudige opslag.

Medium

De tweede categorie is de medium loopband. Deze is perfect voor hardlopers, mits ze een korte pas hebben. De steunarmen zijn tevens langer dan die bij het basismodel en helpen je om je balans te houden. Het heeft vaak betere en extra functies. Denk daarbij aan een bijgeleverde band met hartslagmeter en verschillende trainingsprogramma’s.

High-top loopband

Onder de laatste categorie valt de high-top loopband. Deze bevat meer functies en is over het algemeen duurzamer dan de loopbanden uit de eerder genoemde categorieën. Je herkent de high-top loopband aan zijn lange gordel en een goede schokabsorptie. Het is daarmee perfect voor professionele hardlopers en biedt maximale snelheidsniveaus voor helling en daling. Deze loopbanden zijn stabiel, zwaar, professioneel en beschikken vaak over wifi en vele verschillende trainingsprogramma’s.

Belangrijkste kenmerken loopband

Loopbanden hebben verschillende functies. Meestal zijn de zwaardere apparaten duurzamer, omdat ze gemaakt zijn van sterke – een daarom dus vaak zwaardere – onderdelen. Wil je fanatiek aan de slag? Ga dan voor een loopband met voorgeprogrammeerde trainingen. Op deze manier houd je trainen leuk en kun je zeer intensief sporten. Denk daarbij aan snelheidstrainingen en heuveltraining. De snelheid en/of de hellingshoek van de loopband wordt tijdens dit soort programma’s automatisch aangepast om je extra uitdaging te bieden. Een andere factor is de paardenkracht. Overweeg tot slot de maximale hellingsgraad als je van plan bent HIIT te doen (High Intensity Interval Training)

Gordellengte, veiligheidslijn en steunrails

De lengte van de loopband varieert sterk. Er zijn loopbanden met een gordellengte tussen de 55-65 inch lang, maar als je enkel wilt wandelen of korte stukjes wilt joggen is een gordellengte van 45-55 inch lang genoeg. Langere mensen hebben logischerwijs een langere loopband nodig. Daarnaast is de loopbandbreedte van belang, aangezien deze de basis vormt en ervoor moet zorgen dat de eenheid niet kan bewegen. Een ander belangrijk kenmerk is de veiligheidslijn die in het apparaat wordt gehaakt. De loopband moet onmiddellijk kunnen worden uitgeschakeld in geval van nood. Met het oog op de veiligheid, zijn de steunrails ook belangrijk, vooral voor oudere wandelaars en revaliderenden. Zo kun je jezelf ondersteunen en stabiliseren, tijdens de work-out. Tot slot moet je natuurlijk nooit het gewichtslimiet negeren.